معماری برند
معماری برند از جمله مباحث تخصصی است که به برندهای پورتفلیو و برند های با سبدهای محصول متفاوت بیش از سایرین توصیه می شود. این مبحث مهم و فوق العاده تخصصی به طراحی برند ، سهم بازار هر برند ، چگونگی نامگذاری برند و تا حدی محصولات ، چگونگی و زمان مورد نیاز ورود سبد محصول و محصول جدید به برند مادر ، کنترل نقاط فروش برندهای مختلف یک برند مادر و ...می پردازد که البته ما در اینجا فقط به معرفی انواع مدل های معماری برند می پردازیم و در مقالات دیگر امیدواریم به سایر مسائل بپردازیم.
در معماری کنونی برند ما پنج دسته مدل معماری برند داریم :
- Branded house - در برندسازی با مدل معماری برند اسامی تمامی سبدهای محصول و مدل ها از نام مادرتبعیت می کنند و مصرف کنندگان هنگام خرید فقط به اعتبار نام برند و نیاز و تفاوت در ویژگی ها به خرید محصولات می پردازند . برند LG نمونه بارز پیاده سازی این معماری در برندسازی است. برند LG ، تمامی محصولاتش را با طبقات مختلف محصول با نام LG تولید می کند ( از موتور کشتی گرفته تا موبایل و صفحات کابینت ) در این معماری برند تمامی هویت های برند در تمامی سبدهای محصولات یکسان است .
- House of brand- در برندینگ با مدل معماری House of Brand اسامی بدون هیچ ارتباطی با یکدیگر نامگذاری می شوند و حتی مصرف کنندگان در بسیاری از موارد نمی دانند که این دو محصولی که برای انتخابش مردد هستند متعلق به یک برند مادر است . P&G ( Poroctel and Gamble ) ، GM (General Motors ) از جمله برندهای موفق در این حوزه هستند که اغلب مصرف کنندگان از وجود برند مادر خبری ندارند و هر برند سهم بازار متعلق به خودش را دارد.
- Hybrid brand - برندهای با مدل معماری هیبریدی برند حداقل یک برند همسان با برند مادر دارند . برای مثال برند مادر CocaCola که یک برند با نام کوکاکلا دارد و سایر برندهایش نام هایی کاملا متفاوت با برند مادر دارند مثل Sprit
- Sub-Brand - برندهایی که این مدل معماری برند را انتخاب کرده اند به شدت سعی در ایجاد وابستگی میان مدل های برند و برند مادر دارند در واقع این برند ها به واسطه ی اعتبار برند مادر به معرفی و فروش محصولاتشان اقدام می کنند . اغلب برندهای نام آشنای خارجی در ایران از این سبک معماری استفاده کرده اند . مثل برند و برند مادر دارند در واقع این برند ها به واسطه ی اعتبار برند مادر به معرفی و فروش محصولاتشان اقدام می کنند . اغلب برندهای نام آشنای خارجی در ایران از این سبک معماری استفاده کرده اند . مثل برند Apple که مدل هایش را Iphone – Imac – Ipad و ... نامگذاری کرده است و اعتبار فروش مدل های هر دسته از محصولات فقط و فقط به واسطه ی نام برند است.
- Endorsed-Brand – در برندهایی با سبک معماری Endirsed-Brand ، دسته های مختلف و سبدهای متفاوت محصول برندهای متفاوتی دارند اما بصورت خیلی نامحسوس به نام برند مادر اشاره می کنند و وابستگی برند را به یک برند به مخاطبان منتقل می کنند . در این سبک برندینگ هر برند هویت مجزا و متفاوتی دارد ولی توسط یک برند مادر خلق شده است . یکی از مثال های موفق این سبک معماری برند هتل های Morriott هستند که هتل های متفاوتی با نام های متفاوت تحت استانداردهای Morriott در دنیا به بهره برداری می رسانند.
این که کدام سبک معماری مناسب کسب و کار شماست در قدم اول به بیزینس پلن و در قدم دوم به شیوه ی ارزش گذاری و امکان هزینه ی برند برمیگردد. برتری یک مدل معماری برای یک کسب و کار فقط و فقط به این دو عامل بستگی دارد و اشتباه در انتخاب مدل باعث ایجاد هزینه های اضافی برای صاحب برند خواهد شد.